Pasta/Pastacılık Tarihi

Pasta 12.yy sonlarına kadar dayanabilen tarihsel geçmişe sahip bir gıda maddesidir. Esas olarak ekmeklerin üzerinde oynamalar yapılarak ortaya çıkmış bir ürün olsa da, asıl gelişimini ve bugünkü tüketim halini keklerin geliştirilmesiyle yakalamıştır. Keklerin tarihi ise, Antik çağlara dayanmaktadır. İlk yapılan kekler şimdikilerden farklı, balla yapılan ekmeklere benziyorlardı. Fırında pişirme tekniklerini geliştiren ilk medeniyet ise, yine Antik Mısırlılar olmuşlardır. 13.yy'da ise İngilizler kek "CAKE" sözcüğünü kullanmaya başlamışlardır. Modern keklerin ise 17.yy'da (bir başka deyişle pastaların) Avrupa'da pişirilmeye başlandığı belirtilmiştir.

Fırınlamanın gelişimi, rafine yiyeceklerin üretimi (şeker gibi), kalıpların geliştirilmesi, pastacılığın gelişiminde temeli oluşturmaktadır. Eski Yunan ve Romalılarda da pastacılık oldukça gelişmişti. Roma İmparotorluğu'nun çöküşü ile büyük darbe alan pasta üretimi, Amerika'nın keşfi ile tekrar canlılık kazanmıştır. Yeni Kıtanın keşfi Avrupa'da şeker ve kakaonun bollaşmasına sebep olmuş, pastacılık ilerlemiştir. Günümüz pastalarını 19.yy itibariyle Amerika'da görebiliriz. Zengin aileler pasta ustalarını kendi himayelerinde barındırıp, sadece kendilerine hizmet ettiriyor olsa da, şehirli kadınların sosyalleşme eğilimleri, sık sık davetler vermeleri ile bütünleşiyormuş. Bu bayanlar konuklarına değişik pastalar yaparak ikram etmekten hoşlanıyorlarmış. Bu merak, pastacılığın gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

Pastacılık tarihinde en büyük dönüşüm 18.yy oldu. Bu olay Vatel'in ''Krem Şantiyi'' bulmasıydı. 20.yy’da geliştirilmiş makineleşme pasta yapım sektörüne de el atmıştı. Endüstriyel katkı maddelerinin de ürüne eklenmesiyle beraber tat ve pastanın sunuş şekli daha da önem kazanmış hale gelmişti. 1930'lu yıllarda pastacılık ile alakalı kitap yazan Le Notre, yapılması şaşırtıcı derecede kolay reçeteleri bu kitabında sergilemiştir. Günümüzde Lenotre reçetelerine göre hazırlanmış pastalar, leziz kekler ve Fransa'ya özel pasta çeşitleri Paris’te ve Fransa dışındaki Lenotre pasta şubelerinde yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Dikkat ederseniz önemli günlerimizde hep finali pasta ile yaparız. Doğum günlerinde, evlilik yıldönümlerinde, düğünlerde, vaftiz törenlerinde, cenazelerde (hristiyan geleneklerinde), davetlerde… İnsanlar en keyifli günlerinde hep pastaların yanında olmak istemişlerdir. Demek ki, pastalar gerçekten çok özel yiyeceklerdir.

Pastaların tatları, görünüşleri insanları mutlu etmektedir. Pastaların üzerlerinin sayılarla, kelimelerle, şekillerle süslenmesi onların değerlerini daha da artırmıştır. Mesela doğum günü kutlamalarında pastaların üzerine 1800’lü yıllarda "Many Happy Returns Of The Day" yazılırmış. 1920 yılında "Happy Brithday To You" şarkısının meşhur olması ile pastaların üzerine "Happy Brithday" yazılmaya başlanmıştır. Pastalar ile güncellik ve mutluluk iç içedir. Antik dünyada da ekmek ve kek dini seromonilerde kullanılırmış.

WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?